De term wearable of wearables is een verzamelnaam voor een aantal productgroepen. Wearablesmagazine.nl is een website die de producten en de ontwikkelingen van de producten en technologieën die in deze categorie vallen zal volgen, en waar je als lezer dus op de hoogte gehouden zal worden. Maar laten we eerst maar eens beginnen met het nader onderzoeken van de term en de producten die onder die verzamelnamen wearable en wearables vallen.

 

Wat zijn wearables?

In het algemeen kun je stellen dat een wearable een item is dat je draagt, en waar een computer-onderdeel een rol in speelt. Dat is natuurlijk wel heel erg algemeen en zeker het digitale, computerdeel kun je nogal breed invullen. Van een miniatuur telefoontje voor om je pols tot een sensor in je lens die je bloedsuiker in kaart kan brengen. Voor het gemak kunnen we de wearables het beste onderbrengen in vier categorieën:

Smartwatches

Dit is een relatief voor zichzelf sprekende categorie. De smartwatch is een al dan niet digitaal uurwerk waar meer mee mogelijk is. De allereerste wearable in deze categorie was misschien wel het Casio rekenmachine-horloge dat de meesten van ons zich nog wel herinneren.

 

Fitness trackers

Met het laatste horloge-voorbeeld uit de bovenstaande categorie is meteen ook de brug naar deze categorie maakt. Een nadeel van een verzamelnaam als 'wearable' is dat je relatief vaak met overlap te maken zal hebben. Fitness trackers zijn doorgaans polsbandjes of clipjes die je aan je broek draagt om je activiteiten in kaart te brengen.

Ook hier hebben we weer met een breed spectrum aan apparaten te maken, van simpele stappentellers tot een verzameling sensoren die naast activiteiten als stappen ook je hartslag, lichaamstemperatuur en meer continue monitoren. Door koppeling van die data kan er bijvoorbeeld een goed inzicht gegeven worden in de voortgang van je trainingen en de calorieverbranding.

 

Augmented reality wear

Brillen. Google Glass. Ook dat is een categorie die binnen de wearables valt. Een product zoals de Microsoft HoloLens valt op dit moment echter weer net buiten de beschrijving, want net als de Samsung Gear VR draag je zoiets binnenshuis en sluit je impulsen van buitenaf buiten, terwijl je met een product als Google Glass (RIP) juist al die impulsen en input verwerkt en door handige informatieverzameling verwerkt in bruikbare output.

 

enk hierbij aan hulp bij gezichtsherkenning of het kunnen volgen van een uitgestippelde route, of het lezen van je laatste berichtje in je ooghoek (periferie). Ook hier hebben we voor een hoop toepassingen weer een overlap met eerdere categorieën, want het lezen van een notificatie in je ooghoek of op je pols zijn natuurlijk beiden makkelijker dan je telefoon uit je broekzak te halen.

 

Sensoren

De laatste algemene categorie is er eentje van de kleine sensoren. Ik schaar hier zaken onder als bloedsuikermetingen die via een lens in je oog gaan, een clipje die je je revert draagt om je houding (ga eens rechtop zitten!) in de gaten te houden en schoenzolen die de drukpunten tijdens het wandelen of hardlopen in kaart brengen. En natuurlijk alles wat daar tussen valt, en in combinatie zijn een hoop van die sensoren natuurlijk ook weer extra waardevol.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb